Noktalama İşaretleri Etkinlik Kullanımı ve Konu Anlatımı
21 Temmuz 2024

Noktalama İşaretleri Etkinlik Kullanımı ve Konu Anlatımı

Noktalama İşaretleri Etkinlikleri

Noktalama işaretleri etkinlikleri, genellikle sınava yönelik çalışan öğrenciler ile ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilerin uygulaması gereken ve genellikle verilmiş olan boşlukları tamamlamak amacıyla yapılan birtakım etkinliklerdir. Öğrencilerden uygulanması istenilen noktalama işaretleri etkinlikleri sayesinde hem öğrencinin kuru bilgiyi işlemesi açısından hem de ezber yapmak yerine pratik bilgilerini uygulaması noktasında oldukça etkili olan etkinliklerdir. Bu etkinliklerin genel itibariyle yapılış amacı, noktalama işaretlerini öğrencilere sevdirerek öğretmenin yanı sıra aynı zamanda yazım ve imla kurallarını da etkinliklerin içerisine dahil etmektir.

Çünkü iyi bir Türkçenin daha uygun alanlarda sözlü ve yazılı ifadelerde doğru bir şekilde kullanılması için hem noktalama işaretlerini iyi bilmek hem de imla ile yazım kurallarına hâkim olmak şarttır. Aksi halde Türkçe dilinin yapısına uygun olmayan ifadeler kullanarak Türkçenin giderek bozulması, değişmesine ve kurallarının önemsenmemesi sebep olur ki bu durumda kamunun yani dilin ehemmiyetsizleştirilmesi noktasında atılmış bir yanlış adım olur. Bu yüzden dilimize önem vermeli, yazım, imla ve noktalama işaretlerine dikkat etmemiz gerekmektedir.

Etkinliklerin Amaçları ve Uygulama Yöntemleri

Yapılan bu noktalama işaretleri etkinliklerinde, öğrencilerden doğru bir şekilde hangi noktalama işaretinin kullanılması gerektiğini öğretmek ve yanlışları varsa hazırlanan noktalama işareti etkinliğinin son kısmına eklenen cevap anahtarı yardımıyla da en son yapmış oldukları yanlışları kontrol etmeleri sağlanmaktadır. Bu sayede öğrenci hatasını anlayıp noktalama işaretlerinin nerelerde doğru bir şekilde kullanıldığını rahatlıkla öğrenmiş olacaktır.

Bu etkinlikler hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birkaç husus söz konusudur:

  • Etkinliklerin sıkıcı olmaması gerekir.
  • Yapılan etkinliğin öğrencinin bilgi seviyesine ve yaşına uygun olması gerekmektedir. Yani her dereceye göre farklı kategorilere ayrılarak öğrencilere uygulanması gerekmektedir.
  • Etkinliklerin gayet anlaşılır ve yalın bir dilinin olması gerekir.
  • Noktalama işareti etkinliğinin son kısmında ise cevap anahtarının bulunması gerekir.
  • Öğrenciden istenilen boşlukları doldurmadan önce bazı açıklamalar yaparak ne yapması gerektiği hakkında detaylı bilgi verilmesi gerekmektedir.

Noktalama İşareti Etkinliği Örneği

8. Sınıflar için noktalama işareti uygulaması örneği:

1. Aşağıdaki noktalama işaretleri ile ilgili bilgilerden doğru olanlar için parantezle belirtilen boşluğa (D), yanlış olanlar için ise (Y) koyunuz.

  • Tırnak içine alınmamış bir aktarma cümlesi varsa, bu cümlenin bitiminde virgül (,) kullanılır. ()
  • Cümle değeri taşıyan anlatımların sonuna iki nokta (:) konur. ()
  • Büyük harfle yapılan kısaltmalardan sonra nokta (.) konur. ()

2. Aşağıdaki cümlelerde parantezle belirtilen yerlere uygun olan noktalama işaretlerini koyunuz.

  • Bir şey söyleyeceğim () () Hayat her zaman acımasız değildir () () Bunun farkında olduğumuzda mutluluğu yakaladık demektir ()
  • Dün () öğleye doğru () senin ismini tekrar sayıklamaya başladı ()
  • Biraz daha indirim yapamaz mısınız () dedi ()

3. Aşağıdaki parçada boş parantezle () belirtilen yerlere uygun olan noktalama işaretlerini koyunuz.

  • Picasso () ya bir serginin açılışında () () Bune biçim balık () () diye sorduklarında ünlü sanatçı () () O balık değil () resim () () yanıtını vermişti () Bugün Picasso () nun yapıtlarında kimse yüzgeçleri () pulları () doğadakine benzeyen balık figürlerini aramıyor () Plastik sanatta aşılan engel () edebiyatta da aşılacaktır ()

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nokta Kullanımı ve Konu Anlatımı

Nokta Kullanımı ve Konu Anlatımı

Ayraçlar Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ayraçlar Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İki Nokta Kullanımı ve Konu Anlatımı

İki Nokta Kullanımı ve Konu Anlatımı

Eğik Çizgi Kullanımı ve Konu Anlatımı

Eğik Çizgi Kullanımı ve Konu Anlatımı

Tırnak İşareti Kullanımı ve Konu Anlatımı

Tırnak İşareti Kullanımı ve Konu Anlatımı